A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури та туризму Яготинської міської ради

Яготинська централізована бібліотечна система щиро вітає Вас!

Дата: 06.06.2022 15:37
Кількість переглядів: 190

       Перша бібліотека в Яготині була відкрита у листопаді 1945 року. А вже у червні 1951 року свої двері відкрила перша дитяча бібліотека. У 1955 році була створена міська бібліотека для  дітей, котру згодом реорганізували у міську бібліотеку з дитячим відділенням.

    Бібліотеки Яготинської ЦБС зараз є центрами інформації у кожному населеному пункті Яготинської міської територіальної громади.

   Бібліотечні заклади  є загальнодоступними   для всіх верств населення.   Вони  здійснюють бібліотечне, бібліографічне і довідково-інформаційне обслуговування жителів громади  та      організацію дозвілля.

     Зокрема Яготинська центральна бібліотека для дорослих    є    методичним центром з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей,   молоді та людей старшого віку.

      Бібліотеки є об’єктом спільної власності Яготинської міської територіальної  громади   Бориспільського району Київської області     і підпорядковується відділу культури та туризму      Яготинської міської ради. Свою діяльність здійснюють за рахунок коштів місцевого  бюджету та позабюджетних надходжень, передбачених чинним законодавством України.

    Згідно штатного розкладу  Яготинської ЦБС  в бібліотеках  працює 32 спеціалісти, з них 12 – працівників  бібліотек міста та 20 – сільські бібліотекарі.

Бібліотеки Яготинської ЦБС  займаються просвітницькою роботою, популяризацією українських книг,  сприяють розвитку інформаційного, культурного потенціалу дітей та  молоді за допомогою  різноманітних масових заходів.

Яготинська центральна бібліотека для дорослих, як методичний центр ЦБС,     проводить науково-практичні семінари, практикуми для працівників   сільських бібліотек-філіалів, надає методичну допомогу на місцях, консультації фахівців, бере участь в організації системи підвищення кваліфікації та безперервної професійної освіти новопризначеним працівникам. Бібліотека займається видавничою діяльністю:  видає методичні матеріали по краєзнавству, до ювілейних дат видатних діячів  на допомогу бібліотекам системи  для використання в роботі. 

Книжкові фонди  бібліотек налічують 153,6 тис. екземплярів книг та інформаційних документів з різноманітної  тематики.    

Щорічно бібліотеки обслуговують  більше 13 тисяч користувачів   при загальній кількості відвідувань – 104,4 тис.     Щорічна книговидача – близько 266 тис. примірників.  

  Працівники  бібліотек  впродовж кожного року проводять відповідні заходи до  пам’ятних дат,  ювілеїв видатних людей, державних та релігійних свят. Постійно для користувачів бібліотек  проводяться тематичні перегляди літератури, круглі столи,   зустрічі письменників Яготинщини, різноманітні бесіди, консультації з питань національної традиції, історії і культури України, українознавства, народознавства, з питань освіти та самоосвіти, з розвитку інтелектуального потенціалу та загальної ерудиції дітей та молоді.               У бібліотеках міста     проводяться виставки-презентації творчих  робіт  наших читачів.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора