A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури, туризму та релігій Яготинської міської ради

Витає там цілющий аромат і барви літніх кольорів...

Дата: 17.08.2023 10:44
Кількість переглядів: 374

Серпневий ранок росами сивіє,

Вже й перше листя – золотом в гіллі.

Зберу букет до свята Маковія,

На славу Богу, людям і землі.

Наші пращури вірили, що Спасівський букет принесе здоров'я для сім'ї та подбає про добробут.

Цілющий аромат трав і барви літніх кольорів наповнили етносвітлицю, бо тут збирали хатній оберіг із різнотрав’я –маковійчик. А допомагала охочим у цій справі керівник народного фольклорно-етнографічного ансамблю «Берегиня» Богданівського сільського будинку культури Надія Слабковська.

Кожен елемент святкового букета споконвіків мав символічне значення.

 М’ята та полин, приміром, слугують оберегом від всялякої напасті та додають здоров'я, колоски вівса   чи пшениці - до великого достатку та гарного врожаю, калина - на дівоче щастя,  сонях – втілював небесне світило, яке мало бути милосердним до всього живого, а головки маку у букеті – нагадували про Великих мучеників, які до останнього подиху не зрадили вірі у Істинного Бога. Компонуючи букет, учасники майстер-класу додавали чорнобривці, ромашки, айстри, любисток, петрів батіг, деревій - традиційно осінні квіти, адже існує повір'я: з настанням Першого Спаса - літо закінчує своє правління, а на його зміну приходить золота осінь.  Щоб вберегтися від «вроків» квіти обв’язують червоною стрічкою або ниткою, а після освячення зберігають аж до весни.

Мисткиня не лише розповіла про традиції та заборони святкування Маковія, а ще й пригостила гостей неодмінним атрибутом на столі – маковими коржиками, спеченими за рецептом її бабусі.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора