A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури та туризму Яготинської міської ради

Майстер-клас із виготовлення воскового весільного віночка

Дата: 22.01.2024 14:46
Кількість переглядів: 318

Пошуково-дослідницька робота приносить свої плоди.

Відділу культури, туризму та релігій Яготинської міської ради вдалося відшукати на теренах Яготинщини майстриню, яка володіє старовинною технологією виготовлення воскового віночка. Ольга Калитюк із  с.Лемешівка відгукнулася на запрошення начальника відділу культури Людмили Соколенко і  продемонструвала етапи створення весільних прикрас, які носили століття тому. На їх виготовлення жінка витрачає три дні, адже головний убір нареченої доповнюють букетики для молодого й боярина, які чіпляли їм на груди.

Використовуючи ножиці, стружку (папір), тканину, дріт, парафін і воду, в руках пані Ольги з’являлися… квіти. Охочі мали змогу створити велику кількість восковиць (воскові або парафінові «крапельки» на дротиках) і насолодитися технікою вощення квітів. Нагадаємо, у 2020 році технологію виготовлення «воскових» вінків на Вінниччині внесено до Національного переліку нематеріально-культурної спадщини.

А ще цей день став пам’ятний багатьом присутнім, бо в етносвітлицю завітав наш земляк, Герой України Сергій Пономаренко. Завдяки військовим, які боронять нашу неньку Україну від російського окупанта, нам під силу зберегти і відродити традиції, обряди й ремесла, не дати загинути тим перлинам народного мистецтва, які й досі побутують в наших селах.

Тримаємо культурний фронт разом!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора