На семінарі-практикумі провели конкурси на виготовлення кращого дідуха та приготування автентичної страви Яготинщини
24 жовтня в Яготинському міському будинку культурі відбувся семінар-практикум для клубних та бібліотечних працівників Яготинщини.
Традиційно захід розпочався вітальним словом Людмили Соколенко, начальника Відділу культури, туризму та релігій Яготинської міської ради. Людмила Миколаївна поділилася враженнями від ІІІ-го обласного фольклорного фестивалю «ФолькКрай» у с.Коцюбинське та від робочої поїздки з обміну досвідом до Миргородської громади.
Про солом’яний Дідух – символ Різдва в Україні – розповіла Марина Чайка, завідувач відділу обслуговування центральної бібліотеки для дорослих. Разом з Оксаною Борщик, провідним методистом Яготинського міського будинку культури, подорожували віртуальною мандрівкою «Чим пахне Україна сьогодні. Маловідомі факти, що змусять по-іншому закохатись в українську кухню». Любов Дернова, завідувач методичним відділом Яготинської централізованої бібліотечної системи, ознайомила присутніх з цікавими святами з календаря знаменних і пам’ятних дат на 2025 рік.
Тим часом у фоє будинку культури вже панувала передсвяткова магія Різдва, бо кожен заклад культури нашої громади презентував свого оригінального й неповторного дідуха в рамках оголошеного Відділом культуру конкурсу. За правилами конкурсу найкращий дідух представлятиме Яготинську МТГ на культурно-мистецькій акції «Побачення з Різдвом», яку щороку організовує та проводить Київський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи разом з Київською обласною державної адміністрацією.
За вагомий внесок у розвиток культурного потенціалу Яготинщини, популяризацію народного мистецтва, збереження вікових традицій українського народу та творчий пошук, всім виконавцям вручено подяки за участь та створення головного різдвяного атрибуту. Дипломами за кращого дідуха нагороджено:
- Людмилу Моляр, директора Богданівського сільського будинку культури;
- Валентину Головату, завідувача Двірківщинського сільського клубу;
- Ольгу Борщик та Вікторію Пойду, працівників закладів культури села Лемешівка;
- Галину Явтушенко та Тетяну Самойленко, працівників закладів культури села Кулябівка.
Доки підводили підсумки конкурсу дідухів, працівники сфери культури готувалися до наступного – гастрономічного, ініційованого Відділом культури. Голубці, налисники і млинці, гриби, каша, борщ, картопляники з капустою, смажена риба, домашня ковбаса подані на тлі вишитих рушників і святкових скатертин – як годиться за неписаними законами гостинності. Господині презентували автентичні страви, які готують в населених пунктах Яготинської громади, радо ділилися рецептами та щедро пригощали. І хоч страви були різні, але об’єднувало їх одне – усі вони були приготовані з любов’ю. Тож, доки присутні смакували наїдки, журі визначалося зі стравами, які, на їхню думку, здатні гідно представити Яготинську МТГ у культурно-мистецькому проєкті «Щедра скатертина Київщини» Київського обласного центру народної творчості та культурно-освітньої роботи. Щоправда, усі частування виявились настільки смачними, що визначити переможців було складно.
В результаті, за популяризацію гастрономічної спадщини, розкриття потенціалу традиційної місцевої кухні, спрямованої на збереження та відродження старовинних рецептів І місце розділили між собою:
- Надія Лук’яненко, завідувач господарством Яготинського міського будинку культури, за приготування фаршированих карасів, запечених у сметані;
- Ганна Асауленко, бібліотекар Капустинської сільської бібліотеки-філіалу, яка здивувала пиріжками з цукровим буряком, калиною та маком;
- Ольга Дзюбак, бібліотекар Сотниківської сільської бібліотеки-філіалу, яка зварила кашу «Тетеря» (пшоняна каша з гарбузом).
ІІ місце поділили:
- Наталія Гвоздьова, завідувач Червонівського сільського клубу, за приготування шпундри;
- Зоя Пінчук, бібліотекар Фарбованської сільської бібліотеки-філіалу, яка частувала кручениками з салом та домашньою ковбасою;
- Ольга Борщик та Вікторія Пойда, працівники закладів культури села Лемешівка, за приготування капусняка.
ІІІ місце:
- Наталія Гречуха, бібліотекар Супоївської сільської бібліотеки-філіалу, за приготування голубців з картоплею та грибами;
- Валентина Головата, завідувач Двірківщинського сільського клубу, за приготування козацького куліша;
- Валентина Ткаченко, директор Засупоївського сільського будинку, за приготування оселедця по-домашньому та смажених карасів з цибулею.
Решті працівникам оголошено подяку за участь у конкурсі.
У підсумку, семінар-практикум видався атмосферним і насиченим, сповнений українським колоритом і гостинністю. А ще визначив напрямки в подальшій роботі проєкту «Духовні скарби Яготинщини» Відділу культури, туризму та релігій Яготинської міської ради.